Carillo Snow-Bird "Ivri"Det første du må bli klar over er hvilken rase som kan være passende for deg. Er du sporty og friluftsinteressert er det naturlig å velge en sporty rase. Liker du masse pels og det arbeidet det medfører er kanskje en langhåret hund det riktige. Les bøker og bruk internett for å finne rasen du skal ha. For å se hundene i virkeligheten er det lurt å oppsøke store hundeutstillinger. På NKKs internasjonale utstillinger er de fleste raser påmeldt.

Kunnskap er alfa og omega, bruk derfor alle muligheter for å lære deg mest mulig om den rasen du har bestemt deg for.

Valg av oppdretter

Å kjøpe valp  kan være et lotteri. Spesielt så fremst man ønnsker en hund for ett bestemt formål, f.eks.om man søker en spesiel hund for å konkurere innen utstillings og bruksaktiviteter. Men likefult også for å kjøpe en familie og turhund, med de kvaliteter, gemytt og helse som er en forutsetning for dette. 
 For å lykkes med prosjektet er du derfor helt avhengig av en oppdretter som vet hva vedkommende holder på med. En som ikke overlater ting til tillfeldighetene...

Tur i Finnmark 


  Først og fremst; Styr unna de oppdretterne (og dem er det dessverre noen av), som for å fremme sine egne hunder rakker ned på konkurenters, og andre oppdretteres hunder.
Dessverre også praksis for enkelte hunde-eiere/oppdrettere som sitter i enkelte raseklubbers styre og stell. 🤒Om disse oppdrettere/hunde-eiere hadde "bra nok" hunder selv, ville denne praksis ikke vært "nødvendig" for å framme egne interesser. Hundene, ja kvaliteten ville talt for seg selv...

 She-Ari

Å velge valp

Om du besøker et valpekull og fritt får velge valp, har sannsynligvis oppdretter ingen mål eller mening med kullet.  Styr unna og la bli med det ene besøket !
Dette er ofte praksis for oppdrettere som avler med "salg" som målsetning. De driver ofte etter "først til mølla" prinsippet.

Besøk flere oppdrettere.
Dra på utstillinger. Ikke bare på en, men flere! Det er helt nødvendig for å bli kjent med rasen du tenker på å skaffe deg. Samt for å se ulike raser og typer. Mange oppdrettere ser kun fortrinn ved egen rase, eller type av hund de selv har.
 Finn ut hvilke oppdrettere som er sentrale i den aktuelle rasen. Legg merke til hvilket oppdrett som gjennomgående oppnår gode resultater i den gren de driver med. Finn ut hvilke hunder og oppdrettere som ligger bak hunder du selv liker. Stol på din egen intuisjon.
Panda 8uker 

Oppdrettere med dokumenterbart gode ressultater...

Bare oppdrettere som kan vise til flere generasjoner eget oppdrett med høy kvalitet og gode resultater kan med sikkerhet sies å være gode oppdrettere. Mange er flinke til å prate om hvor fine hunder de har, men tro kun på dokumenterbare resultater og din egen vurderingsevne.

Når du har fått oversikt over hvilke oppdrettere som er sentrale i den rasen du har bestemt deg for er tiden inne for å neste skritt. Når du har kommet fram til hvilke oppdrettere som har hunder som du liker, er tiden inne for å ta kontakt.  Snakk med oppdretter og forhør deg om når det planlegges valpekull.
 
Fortell hva du ønsker med det eventuelle valpekjøpet og hvilke tidsperspektiv du har.

Det er viktig at du forteller hvilke formål du har med hunden, de fleste oppdrettere vil da hjelpe deg med å et så passende emne som mulig. Jo mer kjennskap du viser til rasen og oppretters arbeid jo mer seriøst blir din henvendelse tatt.

Når valpekullet er ca. 5 uker er tiden inne for første besøk. Da er valpene kommet ”opp på bena” og er i aktivitet i kortere perioder. 
 

 Fizzy 8 uker